Küldetés

A ModeralPontHu önkéntes moderátorok közössége, akik ha különböző posztokat, cikkeket olvasva olyan kommentekbe botlanak, amelyek tartalma releváns, ám megfogalmazása indokolatlanul bántó, gyűlölködő, rasszista, szexista, kirekesztő stb., esetleg hamis alapokon, vagy logikailag helytelen következtetéseken alapulnak, akkor ezekhez a kommentekhez hozzászól oly módon, hogy átírja azokat komilfó nyelvezetre. Magyarról magyarra fordít, miközben megkísérel olyan kultúrát közvetíteni, ami alkalmassá teszi a kommunikációt eredeti jelentésének megfelelően működni. A ModeralPontHu általában nem vitatkozik, hanem megpróbál vitára alkalmassá tenni egy-egy hozzászólást.

Moderálási elvek

Relevancia

A moderátor releváns, a poszthoz gondolatokkal, valódi állásponttal rendelkező hozzászólást rekommentel. Az öncélú, off, értelem nélküli kommentekre nem reagálunk.

Udvariasság, hangütés

A rekomment függetlenül az eredeti komment gondolatiságtól mindig tárgyszerű és udvarias. pl.: „ Hazaffy bizonyára azt szerette volna mondani…” Remekül látta meg Hazaffy, hogy…ám talán világosabb lett volna úgy mondani…” stb. A rekomment hangütése a posztoktól függően természetesen lehet fiatalos, laza, pikírt, vagy ironikus. Öncélúan bántó, személyeskedő azonban nem.

Helyesírás

Igyekezzünk megfelelő helyesírással rekommentelni, ám az Internet, a kommentek sajátos nyelvezete és írásmódja sem kerülendő. Semmi esetre se keltsék a rekommentek a tanárias, áporodott, avíttas hozzászóló benyomását.

Válaszolás

A rekommentekre érkezett válaszokat általában figyelmen kívül hagyjuk, de ez a moderátor belátása szerint változhat. Moderátoraink, bár sokan vannak, egyetlen elv szerint végzik tevékenységüket. Ezért is lényegtelen, hogy ki áll egy adott pillanatban a ModeralPontHu név mögött.